Tobago

Flyg 10 timmar, promenera 10 minuter och du är framme vid ditt hotell på Tobago!
I alla fall om du bor i Crown Point.
Sida vid sida ligger enorma lyxvillor och små färgglada trähus.
Sida vid sida står glänsande lyxbilar och de glatt svansviftande getterna.

Tobago är en liten, vänlig ö i Karibien med stora kontraster väl värd ett besök.

I Crown Point är allting nära. Inom 15 minuters gångavstånd når du både stränderna Store Bay och Bagos (av lokalbefolkningen kallad Swallowe), små matbutiker, restauranger, barer, bankomat, internetcafé och färgglada fruktkiosker. Allt intryckt mellan lyxiga hotell och fallfärdiga träkåkar uppbyggda på cementpelare. Mitt letande efter en huvudgata upphör, för det finns helt enkelt ingen.

På min morgonpromenad möter jag några vinterbleka nyanlända gäster. De går från flygplatsen till sitt hotell. På båda sidor om den smala trottoaren växer det frodiga gräset högt. Idag är det klippdag. Gräset klipps med grästrimmer och stora bollar bildas under rullväskorna, med engelska klisterdekaler, som släpas fram av de jetlagtrötta resenärerna.

- A coconut for you Madame!Tobago kokosnöt © Elisabeth Sjöberg Strand

Ett varmt leende och en brunbränd hand med kokosnöt och machete sträcks emot mig. Med ett snabbt och vant snitt klyvs toppen av från nöten och jag dricker den ljumma saften med ett rosa sugrör. Färskare än så här blir det knappast. Mr. Coconutman som jag döper honom till har sin ”butik” i vägkanten på Milford Road. Han säljer även t-shirts, skivor och höns. Hönsen sprätter glada runt bland de nyligen kastade nötskalen.

Min rundvandring denna första dag avslutar jag med lunch på Café Backyard som drivs och ägs av Jannike Dillon. Hon har bott på Tobago i nästan 30 år och älskar sin ö. Café Backyard är färgglatt som taget ur Trisha Guilds inredningsböcker och med roliga uppmanande skyltar på väggarna. ”Don´t talk about yourself. We´ll do that after you leave.” På köksväggen hänger en stor klocka utan visare – en perfekt semesterklocka för på Tobago bryr man sig inte så mycket om vad klockan är. Eller som det står på en annan av Backyards skyltar ”Even Robinson Crusoe didn´t get all done by Friday.”

Tobago skylt © Elisabeth Sjöberg StrandRobinson Crusoe steg enligt Daniel Defoe i land på en öde ö och det finns många berättelser om att just Tobago har stått modell för historien om Robinson Crusoe. I boken Lättjans öar från 1958 kan man läsa följande absurda text: ”Utanför Trinidad finns en liten ö som heter Tobago och där tillbringade Robinson Crusoe enligt traditionen sitt strävsamma och ensliga liv. Där förevisar man fortfarande hans grotta och den mur han byggde för att skydda sig mot kannibaliska kariber och på öns största hotell kan man köpa ett anslående vykort av enslingen och hans tama, före detta människoätare, Fredag.”

Av grottan är det numera inte mycket kvar och jag har heller inte träffat på några kannibaler på ön.

Till Tobago kommer det numera turister året runt även om det förekommer både regn och torrperiod. Oftast blåser det en lätt bris in över ön och både hav och vatten håller härliga 25-26 grader. Varmaste perioden räknar man från juni till oktober, med en regnperiod mellan juni och december. Regnskurarna är som regel snabba. Jag besöker Tobago i januari och skurarna är så snabbt övergående att jag t.o.m. stannar kvar på stranden istället för att skynda hem när regnet kommer. Jag söker tillsammans med de andra badgästerna skydd under det stora trädet.

Tobago är inte större än att du, om du har bra kondition, kan cykla runt ön. MEN ta god tid på dig för Tobago är vackert – vykortsvackert! Den avlånga ön är ca fyra mil lång och två mil bred och har formen av en liten zeppelinare. En bergskam löper längs med ön och har sin högsta topp i nordost, Pigeon Peak 600 m.ö.h. I nordost finner du regnskogen med rikt fågelliv och vackra vattenfall medan du mera söder över finner de vita sandstränderna. Här bor 54 000 inv. varav 6 000 bor i huvudstaden Scarbourogh. Språket är engelska men ta inte för givet att du förstår allt som sägs. Ofta känner jag mig dum som får be personer säga om meningen både två och tre gånger. Egen dialekt och egna slanguttryck.

- Hallo Elisabeth! Hälsas jag på den lilla gatan ner mot stranden.

- All right! Har jag lärt mig att svara. Det betyder i stort sett ”I´m fine, how are you?” Men så långa meningar orkar ingen säga på morgonen.

Tobago var på 1800- talet en stor sockerkoloni men ekonomin kolapsade när slaveriet upphörde 1834. Nu livnär man sig främst på fiske och turism. De flesta tillhör den kristna tron men här finns även en liten grupp av muslimer. Är du på Tobago en söndag får du inte missa ett besök i en gospelkyrka. Det svänger, det lovar jag och du är alltid välkommen.

Tobago gospel © Elisabeth Sjöberg Strand1498 passerade Columbus Tobago då han på sin tredje resa var på väg till Sydamerika. Det sades att han upptäckte ön. Tobago blev sedan ett tillhåll för tjuvar och banditer som med hjälp av eldar lockade till sig sjöfarare, för att sedan plundra deras båtar.

Många har senare velat köpa ön, bl. a. Gustaf III. Det visade sig dock att när kontraktet skulle skrivas på var det falskt och han fick nöja sig med den mera klippiga ön St. Barthelemy.

1962 blev ön självständig och medlem av brittiska samväldet. Ofta talar man om Trinidad-Tobago, de två systeröarna som ingår i totalt 21 öar, belägna strax utanför Sydamerikas kust.

Stämningen på Tobago är loj och glad med en mycket lugn livsrytm. Från varje hus och från varje butik hör jag calypso och raggeatoner. Förväntar du dig leende människor som gärna vill ge dig service enligt SAS Jan Carlzons charmskola så blir du besviken. Du får service men kanske inte precis när du vill ha den utan när de själva vill ge den.

Jag hamnar en dag i en klädbutik på en marknadsgata i Scarborough. Ägaren ligger raklång på några plankor som utgör hans siestasäng. Runt honom hänger kjolar och blusar. Han räcker ut handen mellan kjolarna, tar mina pengar, snurrar runt ett kvarts varv och somnar om. Förvänta dig heller inga kvitton eller påsar när du handlar på de små marknadsgatorna, men det är en härlig charm även i detta. I de större butikerna går det bra att handla med kontokort men oftast med samma ”manana” service.

Tobago meny © Elisabeth Sjöberg StrandTobago fruktstånd © Elisabeth Sjöberg StrandTobago Scarborough marknad © Elisabeth Sjöberg StrandTobago Scarborough marknad © Elisabeth Sjöberg Strand

Jag stannar till vid en italiensk restaurang vid namn Ciao. Äter parmaskinka med pesto och mozarella medan både höns och kycklingar pickar vid mina fötter. Jag tittar ut över gatukorsningen där stadsjeepar blandas med skottkärror och banktjänstemän med tiggare. Kontrasterna är många och det är det som gör Tobago så charmigt.

Lite Robinson känsla får jag när jag en dag tar en båt ut till en öde strand. Jag går i land på orörd mark, inga fotspår, inget skräp bara vajande palmer och stora rosaskimrande snäckor. Jag ägnar dagen åt sakletning på den långa orörda stranden. Snäckor, kokosnötter, flyt-i-landbrädor och en strandmatta av flätade palmblad. Med nöten som huvudkudde och med palmernas rasslande ljud vaggas jag in i min siestasömn.

Nästa dag går jag från mitt hotell längs havet till en mera befolkad strand vid namn Pigeon Point. En helt otroligt vacker strand med vit, mjuk sand, stora palmer som ger svalkande skugga och bekväma solstolar. Pigeon Point har även blivit en populär plats för brudparatt gifta sig på. En liten bambuhydda ute på en båtbrygga med det stora turkosa havet som vacker kuliss. Kan det bli vackrare? Numera hjälper gärna din resebyrå till med de praktiska detaljerna. Pigeon Point är listat som en av världens tio vackraste stränder. Här finns även små trähyddor med bord och långbänkar där du i skuggan kan äta din picknick och samtidigt ladda din mobiltelefon. Praktiskt eftersom en mobil snabbt laddar ur sig då den utsätts för kraftigt solsken. Men varför släpa mobilen med sig till stranden då du har semester? (Många på Tobago har mobiltelefon men ingen el så lite varstans ser man att det ligger mobiltelefoner på laddning. )
På Tobago finns det ett väldigt bra taxisystem som kallas Routetaxi. Fast taxa per person, oavsett hur många som åker i bilen, till ett antal platser på ön. Bilarna har inga taxiskyltar på taket utan nummerplåten börjar med ett H som i ”Hire” vilket betyder att den är registrerad som officiell taxibil. En del kör som Routetaxi även om de inte har någon licens (P som i private) för på Tobago lämnar du ingen stående i vägdiket om du har plats i din bil. I början känns det väldigt olustigt att stoppa en bil mitt i natten och fråga om man kan åka med men jag vänjer mig. Vid ett tillfälle har jag t.o.m. en sådan tur att jag får åka med Mr vice president of Rotary som är ute och gör goda gärningar och inte kan tänka sig att ta betalt. Lucky me!

Eftersom Tobago är så pass litet så är det lätt att hinna med en ön runt tur på en dag. Jag hyr en Nissan för 350 tt dollar (ca 500 kr). Bensinen kostar fortfarande lite mindre än i Sverige. Nu gäller det att komma ihåg att på Tobago är det vänstertrafik.
Jag kör ön medsols och gör mitt första stop vid en skola. Alla barnen sitter utomhus under ett stort, skuggigt träd. Kortklippta pojkar och flickor i långa flätor. Alla med samma röda eller blårutiga skjortor och klänningar. Fröknarna ställer genast upp dem för gruppfotografering och jag lovar att sända dem bilder. Äldsta skolfröken skriver ner adressen med stor noggrannhet och jag stoppar ner den i min kameraväska.

Jag fortsätter min färd till Castara där jag tar en strandpromenad och köper mig en glass. Får sällskap av en raggig hund som hoppas på att lite mango från glassen ska smälta rakt ner på hans sandiga nos.

Viker sedan ner till Englishmen´s Bay – en ganska öde strand där det finns en liten servering, sarongförsäljning och ett förälskat par som valt helt rätt strand för en alldeles egen dag. Vid den stilla fiskebyn Charlotteville finner jag byäldste med son på en liten taverna. Sonen är 73…Hur gammal hans far är vågar jag inte tänka på men ögonen glittrar och han skrattar mycket. ”Ont om tänder var det gott om” skulle Owe Törnkvist sagt.

På väg till min lunchrestaurang i Speyside passerar jag en nedlagd kakaoplantage. Stora, fallfärdiga byggnader står kvar och påminner om tiden vid 1900- talets början då plantagen var aktiv. Glädjande nog får jag veta att kakaoproduktionen åter har tagit fart och i Sverige kan vi äta ypperlig choklad från Tobago tack vare Sveriges enda kakaoodlare och sommerlier Duane Dove.

Jag passerar även en nedlagd sockerfabrik där de stora kvarnhjulen och tegelmurarna reser sig mot skyn. Jag har ett brusande hav på ena sidan och fasta, halvt överväxta, rödbruna tegelväggar på den andra. Jag kan lätt fantisera om när engelsmännen kom med sina stora båtar och hade tegel som barlast för att sedan fylla fartygen med indigo blue, tobak och bomull. På Tobago finns många tegelbyggnader kvar och man säger rätt och slätt att de är byggda med brittiskt tegel.

Det blir en sen lunch i byn Spyeside. Här har man finurligt byggt in restaurangen i ett träd och kallar det trädtoppsrestaurang. Det går en trappa upp till restaurangen så jag behöver inte klättra. Jag beställer genast en kall Carib öl med den obligatoriska limeskivan och äter öns bästa lokala mat, brödfruktspaj och vitlöksscampi. De stora fönstren vetter ut mot ett brusande hav där jag långt ut i vattnet kan ana ännu en ö, Little Tobago, känd för sina fina dykvatten och den berömda hjärnkorallen som är hela tre meter stor och har formen av en hjärna. Strax bredvid Little Tobago ligger Goat Island och det var här som Ian Flemming skrev några av sina berömda manus om agent 007.

Tobago Shore Things © Elisabeth Sjöberg StrandJag avslutar min ön runt färd på ShoreThings – ett färgglatt café som även har konsthantverk – och ligger strax utanför Scarborough. En liten omväg från stora vägen men väl värd varje meter. Utsikten är som vanligt på Tobago magnifik, med ett skummande hav vid mina fötter. Cocospajen toppad med maräng är även den värd varje extra kalori. Klockan är strax efter sex på kvällen och solen håller på att gå ner. Ute över havet bildas det just ett gråblått dis.

Till Tobago åker man för att dyka, surfa, vandra i regnskog, segla, spela golf, sola och bada på kritvita stränder, varva ner och finna lugn och ro. Jag träffar svenska långseglare som varit ute mellan fem och tio år. De flesta lämnar båten på Trinidad i maj och åker hem för att uppleva den svenska sommaren. Lagom till när höstrusket sätter in i Sverige åker de tillbaka och fortsätter sin eviga sommar.

Tobago är ingenting för den som söker ett hektiskt nattliv men på söndagar svänger det till i den lilla fiskebyn Buccoo. Då går alla, både lokalbefolkning och turister, på Sunday School. Man lyssnar på steelpan, dricker rom och äter inhemsk mat vid långa rangliga långbord. I en halvt nedsläckt lokal dansar man natten lång till Karibisk socamusik. Jag fastnar vid den hemgjorda rouletten som består av en trälåda med tärningar, en spelplan med olika färgrutor och en croupier med långa rastaflätor som drar i ett snöre och ropar ”now”. Alla satsar, alla fuskar och stämningen är hög.

Jag vinner några tt-dollar. Det räcker till en trumlektion hemma i trädgården hos ”Drums of tomorrow”. Nästföljande söndag klockan 16.00 sitter jag på en asfalterad bakgård fylld med skrotbilar, tvätt och gamla möbler och försöker trumma som en äkta tobagan. Gatan fylls med nyfikna öbor och jag får upplyftande hejarrop från barnen som generat tittar på. Hundarna kommer fram och nosar på mig. Jag doftar inte Tobago, men jag känner mig som en liten del av ön.

Dagen därpå är det min tur att dra rullväskan över gräshögarna på väg till flygplatsen. Gräset är nu två veckor gammalt, lite torrt så varför slösa energi på att kratta ihop det, det försvinner ändå snart av sig självt.

- Bye bye Elisabeth!

- Allright, svarar jag och denna gång betyder det att jag kommer snart tillbaka.

Text och bild: © Elisabeth Sjöberg Strand 2009.
info@celebrationservice.se
Att göra:

- sol och bad (Pegeon Point, Store Bay, Bagos, Castara, Englishmen´s bay)

- spela golf

- dyka och snorkla

- djuphavsfiske

- vandra i regnskogen

- mountainbike

- windsurfing, brädsurfing

- bada i vattenfallet i regnskogen

- ta båten över till Trinidad, ca 2½ timme. Pris: ca 75 kr

- besök en gospelkyrka en söndag morgon

- besök marknaden i Scarborough, öppet vardagar fram till 17.00, mest folk fm.

- steelpan vid Sunday School

- besök konstnär Luise Kimme och se hennes fantastiska träskulpturer i ett personligt byggt hus. www.luisekimme.com

Valuta (TT dollar), för exakt kurs, kontrollera på www.forex.se

Tidzon: – 5 timmar (12.00 i Sverige är 07.00 på Tobago)

Reguljärflyg: British Airways via London (8000 kr – 9000 kr)

www.brittishairways.com

Paketresor via www.afro-caribbean.se och www.apollo.se

Till toppen av sidan

webbdesign Primaleve