Hur firar man en 60 åring?

Stefan driver tillsammans med hustru Tinna Svenska Klubben i Paris. I april fyllde han 60 år och vi åkte till Paris och var med om en otrolig fest. I present fick han ”en hemlig dag”. Av Tinna fick vi veta att han är intresserad av historia och gamla kyrkogårdar, trallar gärna på Owe Törnqvistlåtar  men är oerhört höjdrädd. ”Då ska han inte stå på mina axlar”, tänkte jag och strök det förslaget på listan.
Redan klockan åtta är det samling och vi stuvar in oss i grannens stora Van. Första stop blir Vittingeparken. Stefan får bära ”Happy Birthday” hatten, vi dricker Festis, äter popcorn och dansar till Owe Törnqvists odödliga ”För i Vittingeparken är det dans ikväll.” Parken har en helt nyrenoverad dansbana och helgens firande av parken 70 år har lämnat sina tydliga spår på långborden.
Nästa stop blir Ängelsberg och Oljeön. I väntan på vår guide Malin Andersson från Primaleve (www.primaleve.se) dukar vi upp en liten picnic på bryggan och äter brieost med honungsnötter och skålar i bubbel. Solen skiner och Stefan ser lite orolig ut. Ska han simma? Ska han åka vattenskidor? Eller får han bara njuta av sin dag? Malin styr med säker hand båten Petrolia över till Oljeön. En resa på 5-10 minuter. Malin vet allt om Ängelsberg. Otroligt påläst och kunnig. Hon berättar med stor inlevelse om August Ålund som 1875 lät bygga en fabrik på Oljeön för att raffinera olja  som han transporterade från Pensylvania till Ängelsberg. Kvar som ett monument över hans uppfinningsrikedom, pionjäranda, företagsamhet och mod står Engelsbergs Oljefabrik ( www.oljeon.se). Vi stannar på ön ca 1½ timme innan vi fortsätter mot nästa upplevelse som är  Ramnäs Glashytta (www.ramnasglashytta.se). Stefan får blir glasblåsare för en dag, eller för 30 minuter. Stefan sätter sig till rätta i glasblåsarstolen, får tydliga instruktioner av glasmaistro, svettas, rullar glasstaven och blåser. Efter 30 minuter har han ett glas eller skål eller…som nu ska kylas ner och får avhämtas om ett dygn. Priset för att göra sitt eget glas är 875 kr och väl värda. Hur många har ett egenhändigt tillverkat glas hemma?
Nästa stop blir Jazzens Museum i Strömsholm(www.jazzmuseum.se) och nu kommer den riktigt stora överraskningen. Vocalettes (www.vocalettes.se)  är Stefans favoriter och denna söndags eftermiddag showar de och ska även få sitt Anita O´Day pris. Vi har sex platser reserverade och tjejerna är väl medvetna om att vi är ute på födelsedagsturné. Detta resulterar i att Stefan både får sjunga en Sven Ingvarslåt (ännu en idol) och tar även fram sin mest sexiga röst i Fever. Jubel! Naturligtvis kan jag inte låta bli att ta på mig pandamössan på finalnumret. En liten tradition vi har inom ”familjen”. Ja,vad gör man efter detta? Jo,man åker hem till lusthuset, tänder alla lyktor, korkar upp vinet, summerar dagen och äter en härlig middag bestående av Västerbottenstoast, grillad lax med Evas äppelsallad och avslutar med Paolo Robertos underbara lättfrusna Zabaione med melonsås. Nu sover vi på saken…

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve