När olivträdet flyttar in tänder jag ett ljus på kyrkogården

När olivträdet placeras på gamla cykelkärran är sommaren definitivt förbi. Denna Allhelgonahelg var det åter dags för olivträdet att flytta från lusthuset in till stugvärmen i sommarhuset. Det är iallafall lite varmare än ute i glashuset som inte är vinterbonat. Nu står det på en tjock skiva cellplast och krukan är invirad av lager på lager med bubbelplast. Det går endast att skymta alla vackra stenar och keramikskärvor som toppar jorden på krukan.  Jag fick olivträdet tillsammans med en stor burk Kalamataoliver av mina härliga väninnor som alla älskar Grekland och tyckte att jag borde ha ett olivträd i lusthuset. Ingen tänkte väl då på köldknäppar och hur det ska hanteras över vintern. Nu står det tryggt på verandan och får en slurk vatten varannan månad. Förra sommaren planterade vi vinrankor i hörnen på lusthuset. Även den gamla vinstocken som vi flyttade från Västerås. ”Benranglet” till vinstock som bestod av torra pinnar och inga blad har i sommar fått tjäna som stöd åt tomatplantorna. Idag upptäckte jag till min glädje att det kommit nya skott vid roten och min förhoppning är att de ska orka rota sig långt ner och leva sitt eget liv i vinter och få vatten via naturen. I nästa hörn växer en av de nyplanterade vinrankorna. Jag har i uthuset hittat en gammal elstolpe som blir ett perfekt växtstöd. Ut och leta gamla, rostiga elstolpar – de är både originella, praktiska och vackra. Vinrankan tycker om att klänga runt den rostiga stolpen. Den här unga plantan är jag mera orolig för hur långt ner i jorden den hunnit rota sig. Svar får jag till våren men just nu känns det långt dit.
Mina hortensior som står i odlingsbingen är nästa ”bekymmer”. Förra vintern lät jag dem stå kvar bara för att upptäcka att alla hade förfrusit och torkat ihop men det kunde jag ju förstå. I år testar jag att jordslå några av dem utomhus och några klipper jag ner och sätter i kruka inomhus. Det påstås att de som står kvar ute över vintern aldrig mera går i blom men min granne i Västerås har en hel ”häck” med blommande hortensior varje år. Vårt lusthus ligger i växtzon 4 och det kan göra viss skillnad.
Den gamla pannmuren har varit en bra vattensamlare för regnvatten och den har ju t.o.m. en praktisk avtappningskran. Så här års måste allt vatten tömmas ut så det inte fryser sönder och de stora magnumflaskorna som upp o nervända tjänat som extra vattendosörer åt blommorna får nu gå i vinterförvaring.
Alla stolsdynor och plädar ligger nu som stela lutfiskar i vaccumpåsar. Tack för den uppfinningen! Förra vintern slarvade jag med dynorna och mössen hade skumgummiparty minst en gång i veckan. Mössen har redan börjat sina partyn inne i huset och som vanligt är det röda locket på Aromatburken mest populärt.
Några äpplen sitter fortfarande kvar på sina bladfattiga grenar. Har gjort en god äppelchutney med ett kryddigt recept från Trädgårdsfredag.
 Äppelchutney(4 portioner)
1 kg äpplen
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 tsk gula senapsfrön
2 tsk bruna senapsfrön
1 msk korianderfrön
4 st lagerblad
2 st krondill
2 st röd chili
1 tsk salt
2 dl socker
0,75 dl 12% ättika
1 dl vatten
Skala och hacka löken grovt.
Ta ut kärnorna ur chilifrukterna och hacka eller strimla ner dem.
Lägg lök,chili och samtliga kryddor i en tjockbottnad kastrull och tillsätt socker och vatten.
Låt allt koka upp och låt det koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
Skär bort kärnhuset från äpplena och skär sedan ner dom i bitar ca 2×2 cm.
Tillsätt äpplen och ättika till löken och kryddorna.
Koka hastigt upp allt och låt det koka tills en stor del av vätskan har avdunstat.
Smaksätt eventuellt med  lite mera ättika i efterhand.
Häll upp i ren glaskonserv, sätt på locket och vänd burken uppochner under nedkylningen – då bildas det ett vaccum som förlänger hållbarheten.

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve