Äkta eller falsk fläder.

äkta fläder
- Vet du om du plockat äkta eller falsk fläder? frågar min floristväninna Eva.
- Det har jag inte ens tänkt på, för all fläder som jag alltid plockat har jag överlevt.
För säkerhets skull googlar jag på fläder och får då följande goda råd:
Äkta fläder har en ljus märg då du bryter grenen och blommorna doftar dessutom friskt och gott. Lätt att komma ihåg – ljus blomma och ljus märg! Den äkta flädern har blomklasar i form av en tallrik och dessa kan du ställa upp och ner och de står kvar (se bild).



Falsk fläder har en mörk märg om du bryter grenen (se bild). Blommorna sitter som en druvklase vilket gör att du inte kan ställa dem upp o ner för då tippar de omkull.
(Jag skulle säkert också tippat omkull om jag hade gjort saft av den falska flädern).
Nu har jag 10 liter flädersaft i frysen och den kommer att användas till drinkar, bål och som måltidsdricka.
Här är mitt enkla och goda recept.
25-30 blomklasar
2 citroner
1½ kg socker
2 msk citronsyra
1½ l vatten
Ansa fläderklasarna och klipp bort långa skaft
Koka upp vatten och låt sockret smälta i vattnet
Tvätta citronerna och skiva dem tunt
Häll socker och vatten över blomklasar och citronskivor
Tillsätt citronsyran och rör om väl
Låt allt stå och dra i 3 dygn
Sila och häll upp i plastpytsar och frys in direkt.

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve