Tina Thörner får soppatorsk på bokmässan!

Tina Thörner

Tina Thörner

Colin Moon, jag, Ingegerd Hedberg, Maggan Lindgren

Dolph Lundgren

Emma Wiklund
Först tar jag en bild på Tina Thörner när hon signerar sin bok 20 år med grussprut i rallycirkusen (www.tinathorner.se). Jag gillar Tina, hon är spontan, modig, härlig och talar en underbar värmländska. Går vidare och fotar en svettig Dolph Lundgren och en skrattande Emma Wiklund. DÅ slår det mig – Tina Thörner ska klart ha en soppatorsk. Vem annars? Hon blir glad och lovar att höra av sig via mail.
Jag är på bokmässan och är en del av Mercuri kongress (www.mercurikongress.se) färgglada monter. Colin Moon charmar och signerar, Ingegerd och Maggan säljer böcker, bjuder på hembakade kanelbullar och kaffe. Jag är ”inkastare”, paparazzifotograf och däremellan signerar jag min min kokbok.
I de stora montrarna tillhörande Bonnier, Nordstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget kokar det av aktiviteter. Författarframträdandena avlöser varandra med intervjuer och signeringar. Köerna ringlar sig långa till Jan Guillou och Camilla Läckberg. I montern för Forma Books går det inte att komma fram, tvärstopp. Anledning; Maria Montazami är på ingång. Avspärrningar och köer värre än vid ett kungabesök. Jag lyckas ta mig runt signeringsdisken och fråga mig inte hur det gick till men plötsligt står jag i en fålla för VIP och pressfotografer. Det är Ulf Elfving, Ola Lauritzson, Ulrika Davidsson, en fotograf och jag. Fotografen sneglar på min kompaktkamera och frågar förvånat hur jag hamnade här.
- Lugn jag täcker upp, stå kvar bara, säger han vänligt.
Jag bannar mig själv över att jag inte tog med mig min stora Nikon med långtele. Det hade onekligen sett mera proffsigt ut. Personalen i montern kommer fram och frågar vilka jag fotograferar för. Jag sträcker på mig, spänner ögonen i dem och säger med tydlig röst.
- För Mercuri och med det lät de sig nöjas.
Därefter ser jag ett blont, gungande skepp komma genom folkhavet. Folk viker sig åt sidan och Maria Montazami skrider in i lokalen. Några småtjejer sträcker fram påsar med ostbågar för det har de sett på TV att Marias bror tar med sig till Amerika. Maria och jag är lika långa men hon har alltid sina höga klackar och då når hon lätt 190 cm. Hon syns, både med och utan klackar. Vänligt tar hon mikrofonen och tackar alla för att de väntat på henne. Alla ska få autografer och signering av hennes bok Välkommen hem till Maria Montazami. En timme är avsatt men med tanke på den långa kön lär det nog bli både två och tre timmar.
Mässan är till för att knyta nya kontakter och hålla liv i gamla. Jag träffar min duktiga skrivarkurslärare Lotta Lundberg (www.lottalundberg.com). Hon har just kommit ut med sin bok Visklek och har under mässdagarna bl.a. haft högläsning i Betlehemskyrkan och lett samtal med KG Hammar. Jag träffar Marianne Schmidt som lever i södra Tunisien och arrangerar dromedarturer med övernattning i beduintält ute i Sahara (www.levainuet.nu). Hon har även gett ut en bok som heter Dromedarer i Douz där vinsten går till djurfoder. Jag träffar Inga-Lisa snart 90 år som åkt ända till mässan för att ge mig en chokladask som uppmuntran. Tack!

Martina Haag

Henning Mankell

Mario Vargas Llosa

Camilla läckberg
På bokmässan finns ca två milj. boktitlar. Konkurrensen är hård som sten för att få ge ut en bok. Sören Bondeson, lärare på Skrivarakademin, har gett ut en handbok i att skriva en kriminalroman Konsten att döda. Han håller välbesökta seminarier och i publiken finns alla de med sina egna deckardrömmar. Han uppmanar sina lyssnare att tänka nytt. Varje deckare kan inte börja med ett lik i vassen som hittas av en man med hund.
Jag säger som Lotta Skriv! Skriv! Skriv! Ge inte upp!

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve