Ingen påsk utan lammstek. Men hjälp, tänker väl de flesta, sitter hon fortfarande och gnager på sina lammkotletter. Påsken var ju för ett par veckor sedan. Ja, det var den men det var först nu i helgen som jag hann ställa i ordning lusthuset. Plocka fram korgmöblerna som stått gömda under plastskynket. Upptäcka att mössen har levt på folie från värmeljusen. Vid riktigt musparty har de även gått loss på mina bästa linnekuddar. Hortensian som levt sitt eget liv i odlarbingen ser väldigt trött och torr ut. Kanske finns det något liv i den. En ren chansning att ha den kvar i lusthuset över vintern. De två som jag lät stå ute över vintern har redan fått gröna små blad. Alltid lär man sig något. I de fyra hörnen planterade vi i höstas vinstockar. De ser ut som om de var insläpade från en majbrasa men de kommer säkert att ta sig. Förra sommaren fick jag ett olivträd och för säkerhets skull även en burk med oliver. Detta träd har jag vårdat ömt hela vintern. Inlindad i bubbelplast runt krukan släpade jag in denna koloss och placerade den i hallen inne i huset. För olivträdets bästa har jag haft lite värme på samt åkt ut till landet och vattnat det en gång i månaden. Nästa vinter får jag nog hyra en liten lastbil och baxa in det till stan. Tänk om några år då det blivit några meter högt…Men nu står det åter ute i lusthuset med små strandstenar från Grekland som toppar den gröna krukan. Den absolut bästa lammstek jag någonsin ätit fick jag 1996 på Restaurang 7,5Wonder. Världens 7,5 underverk och det kan man nog kalla denna lammstek för. Krogen låg då i en liten gränd i Rhodos stad. Den krogen är numera nedlagd men samma ägare driver fantastiska Wonder på El Venizelou str. 16-18. Hösten 1996 var Allt om Mat på 7,5 Wonder och åt och de blev antagligen lika förtjusta som jag för på senhösten fanns ett recept i tidningen (10/1996 för er som har gamla tidningar kvar). Det sitter sedan dess i en pärm märkt ”favoriter”. Receptet är numera tummat, flottigt och skrynkligt. En lammstek sprängfylld med vitlök, basilika och fetaost. Rödvinsskyn tar lite tid att göra eftersom den ska reduceras ner till halva sin mängd men den är värd att vänta på. Receptet kommer lite längre ner. Men först lite goda snacks innan middagen. Rostade mandlar från Stora Festboken, icakuriren. Rosta en påse mandlar i torr stekpanna. Det knastrar och smäller som små kinapuffar. Passa dem noga så att de inte blir lika brända som mina! Häll på lite olja på slutet och skaka om. Jag strödde sen över flingsalt med vitlök och chili. Låt svalna på hushållspapper. Servera i vackra skålar eller på bricka med motiv från semesterminne (http://www.celebrationservice.se/gor-din-egen-bricka/) t.ex. kakeldekor från Lissabon.
Ört och fetafylld lammstek, 8 pers.
1 kg urbenad lammstek
½ tsk salt
150 gr grekisk fårost
1 kruka basilika
4-8 vitlöksklyftor
½ tsk salt
nymald svartpeppar
2-3 msk smör till stekning
Sätt ugnen på 150 gr. Salta lammsteken inuti. Fyll den med fårost, basilika och vitlöksklyftor. Bind upp den. Salta och peppra. Bryn den runt om i smör. Sätt i en stektermometer. Placera steken i mitten av ugnen. Stek den tills termometern visar 67 gr. Slå in steken i folie och låt den vila minst 15 minuter. Skär den sedan i halvcm tjocka skivor. Servera med ugnsbakad klyftpotatis, rödvinssky och färska grönsaker.
Mustig rödvinssky
5 dl vatten
2 msk konc kalvfond
3 dl rött vin
3 msk portvin
½ msk kinesisk soja
1 krm strösocker
½ krm nymald svartpeppar
Örtsmöret
½ dl finhackad mejram
½ dl finhackad timjan
100 gr rumsvarmt smör
½ msk tomatpuré
1-2 pressade vitlöksklyftor
Koka ihop vatten,kalvfond och rött vin tills 3 dl återstår.
Blanda under tiden alla ingredienser till örtsmöret i en bunke. Ställ kallt.
Tillsätt portvin, soja, socker och peppar till rödvinsskyn. Vispa i örtsmöret och ev. steksky från lammet precis före servering.
Det var härligt att åter få sitta i lusthuset med tända lyktor och med blommande äppelträd strax utanför knuten. Det blev kyligt framåt småtimmarna och fleeceplädarna kom fram.
Senaste kommentarer