Trädgårdsmässan i backspegeln

Trädgårdsmässa = 50% inspiration, 25% dåligt samvete och 25% trötta fötter.

Överallt har jag sett reklamskylten för Nordiska Trädgårdar 24-27 mars. Som en förvuxen Pippi Långstrump med sin apa ler hon glatt emot oss denna rödhåriga glada tjej med en höna på axeln. Redan i den stora svängdörren vid entrén nås jag av hönskacklet. Någon dyr idéspruta har väl tyckt att det var världens bästa idé som han eller hon kläckt.

-         Nej Gud sa jag, du ska absolut inte klippa av den! Två damer med utpräglad Norrköpingsdialekt sitter på en bänk och berättar om sina trädgårdstips. Busslasterna väller in med köpglada resenärer. Alla med färgglada rullväskor där redan trollhassel trängs med pelargoner och fröpåsar.

Nytt & kreativt med betong och loppisfynd. Jag har två nedskrivna mål med dagen. Sanias o Zackes betongmonter och Kajsa-Karins Diversehandel. Bland avskavda dörrar, gula symaskinsunderreden och betongkrukor träffar jag Sania. Jag köper deras nya bok Nytt & kreativt med betong och loppisfynd. (www.saniahedengren.se) Mycket inspiration inför sommaren. Innan jag går till Kajsa-Karins monter tar jag en sväng i yttergångarna och jag slås av hur mycket det finns på en trädgårdsmässa som inte är trädgård. Godis, t-shirts, plånböcker, smycken, skosulor. Och mitt i detta tivoli finns fönsterputsarna. De drar som vanligt mest folk. Alltid med en svada värre än Sverker Olofsson och med en teknik som jag aldrig kommer i närheten av hur många svampar och expanderande kvastskaft jag än köper. De får gärna komma hem till mig och demonstrera istället för att stå i en mässkorridor och trängas.

Inne i stora A hallen är jag mest intresserad av inspirationsbalkongerna. Vägg i vägg ligger en rosa dröm med spets och kristallkrona och på andra sidan en mera rustik balkong med en fiffig soffa av lastpallar och stora dynor. Alla balkonger med olika teman där fantasi och krativitet tävlar om din gunst. Jag lägger min röst på de rustika lastpallarna.

Längre bort i lokalen, på stora scenen, hör jag Gunnel Carlsons välkända röst. Idag som frågeledare för FOR:s trädgårdsrådgivare. Bredvid scenen finns alla dessa odlingssällskap. Jag blir så fascinerad av all denna iver och stora kunskap. Pionsällskapet, orkidésällskapet, dahliasällskapet, bygga fågelholk, byta plantor.

Gästbok med nostalgikänslaEn liten men trevlig trend i år verkar vara att man på en kvist hänger miniflaskor med snittblommor. Hos LoLodi (www.lolodi.se) hittar jag småflaskor för 40 kr/st. De kommer i sommar att pryda ljuskronan i lusthuset. Där finner jag även den vackraste gästbok jag någonsin sett. Tycker egentligen inte om gästböcker. Det blir lite krystat och påtvingat men vill någon skriva ner tankar, funderingar och händelser så är det alltid välkommet.

Så till slut, framme hos Kajsa-Karin som nu äntligen får gå på toaletten, hämta in mera påskkycklingar och äta lite mat. Under tiden säljer jag hennes nostalgiska påskbonader med motiv från förr.

En eloge till mässan som luftat upp gångarna. Breda gångar och ingen trängsel. Även barnvagnar och rullstolar kan känna sig välkomna.

Detta mitt första blogginlägg var tänkt att komma ”i tryck” redan i torsdags men det krånglade till sig med inloggning och bilder. Jag ska lära mig och jag ska bli bättre på denna ljuva teknik så att jag får in mina inlägg i tid.

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve