Säkra vårtecken i Paris och på Kreta

seighseeing bus på rue de rivoli i paris. foto: elisabeth sjöberg strand. taverna på kreta. foto:elisabeth sjöberg strand

Hela april har jag haft glädjen att vara på resande fot. 60 årskalas på Svenska klubben i Paris(www.restaurantducerclesuedois.com) och hotelljobb på Kreta. Säkra vårtecken är alltid en öppen sightseeingbuss på Rue de Rivoli i Paris och en nystädad taverna i en liten grekisk hamn. Bussen har fått sina gäster, tavernan väntar otåligt. Detta har inneburit att jag inte ens har hunnit få av ”vinterpälsen” på korgmöblerna men till helgen blir det både inköp av pelargoner och grekisk lammstek. Jag längtar! På Kreta åt jag träkolsgrillade små, tunna, knapriga lammkotletter minst två gånger i veckan. Sådana där man måste gnaga i sig och hålla med båda händerna. Glöm fint bordsskick. Vår favorittaverna Aposieritis i lilla byn Makrigialos gjorde byns bästa lammkotletter. På ängen bakom tavernan odlades alla grönsaker, mellan olivträden betade lammen och hönsen sprätte runt lite varstans. Ägaren Antonio, egentligen rörmokare, men passar bättre som pratglad charmör på sin taverna. Han talar mycket och framförallt högt. Gästernas beställningar hörs ända in till kocken. Skriftliga beställningar är onödiga. Jag är en typisk taverna människa. Tycker om att sitta och småprata vid ett trångt och rangligt bord alltmedan smårätter och vin kommer in i en aldrig sinande ström. Niki 70 år, skötte köket med den äran på Phorphyra. Öppen brasa, grekisk miljö blandad med nya målningar och gamla redskap. Redan 1984 var jag i Makrigialos och arbetade vid det då helt nyöppnade Sunwinghotellet. Det var tidig vår. Vårt grekiska hus var fuktigt och råkallt. Min kompis Eva och jag låg ”skafötters” i den iskalla sängen och sjöng alla Siw Malmkvist låtar vi kunde komma på. Allt för att hålla mod och ångan uppe. Byn bestod av två tavernor och en mindre butik som sålde allt från navkapslar till tandpetare.
Nu 27 år senare är jag tillbaka i samma by och av Sunwinghotellet har det blivit sex vackra hotellenheter varav det senaste är Ocean Beach Club (O.B.C.). Ett otroligt vackert och väldesignat hotell. Gästernas spontana kommentar var ”det är bättre än på nätet” (http://www.ving.se/sunwing/ocean-beach-club-makrigialos).

Kommentarer är avstängda.

Senaste kommentarer

    webbdesign Primaleve